KBC Offline Quiz Answer Today 5 October 2021

KBC Season 13: KBC Offline Quiz Answer Today 5 October 2021

KBC or Kaun Banega Crorepati is a popular TV game show. With Sony LIV mobile app, the viewers also can answer the questions asked to the participant and win exciting prizes including a chance be on the hot seat. The viewers can increase their points by playing 24x7 offline quiz available on the app. There are many blogs of websites who help the viewers by providing correct answers and viewers can attempt the quiz after visiting those posts. In this blog, we publish the answers to KBC Offline Quiz for QUIZ LOVERS who want to enrich their knowledge. This is purely an educational effort. For all KBC Offline Quizs of Season 13 Click Here.

KBC Offline Quiz 5th October 2021 Answers

KBC Offline Quiz October 5 (Tuesday), 2021. Play 24 x7 Offline Quiz and make more points. Here are the right answers:- 

1) Kunjarani Devi won the Arjuna award for which sport?

A] Swimming

B] Rifle Shooting

C] Athletics

D] Weight Lifting

Correct Answer – D] Weight Lifting

[More Information: Nameirakpam Kunjarani Devi (born 1 March 1966) is the most decorated Indian sportswoman in weightlifting. Source- Wikipedia]

2) India has signed pact with which country for the supply of BrahMos Missile?

A] Germany

B] Philippines

C] Iran

D] Iraq

Correct Answer – B] Phillppines

[Supporting information: India and the Philippines have signed an agreement for a potential supply of BrahMos cruise missiles, jointly produced by India and Russia, that the Philippine government hopes will help boost coastal defence, a report in the Straits Times said on Wednesday. NEWS Source/ Credit: LIVEMINT, 3 March, 2021] 

3) The New Shekel is the Currency of which country?

A] Afghanistan

B] Israel

C] Dubai

D] London

Correct Answer – B] Israel

[More Information: The official currency of Afghanistan is the Afghan Afghani; Israel- New Shekel; Dubai- UAE Dirham; London- pound sterling] 

4) Ellora caves are located in which state?

A] Karnataka

B] Andhra Pradesh

C] Telangana

D] Maharashtra

Correct Answer – D] Maharashtra

[More information: Ellora is a UNESCO World Heritage Site located in the Aurangabad district of Maharashtra, India. It was built by the 8th century Rashtrakuta King Krishna I between the year 756 and 773 AD. Further, the non- Rashtrakuta style temples located close-by denote the involvement of Pallava and Chalukya artists.]

5) Which of the following famous epic is written by Valmiki?

A] Mahabharat

B] Ramayana

C] Dashavtara

D] Vishnupurana

Correct Answer – B] Ramayana

[More information: The epic Mahabharat is traditionally ascribed to Maha Rishi Veda Vyasa, who is one of the major dynastic characters within the epic. Ramayana is written by Valmiki. Dashavtara is not an epic. Vishnupurana is an ancient Indian text written by Maharshi Parashar.]

6) Which of the following tax is an Indirect Tax?

A] Income Tax

B] Wealth Tax

C] Corporation Tax

D] Sales Tax

Correct Answer – D] Sales Tax

[More Information: Income tax, corporation tax, property tax, inheritance tax and gift tax are examples of direct tax. Sales tax, value-added tax, excise tax, and customs duties are examples of indirect taxes.]

7) Which domestic animal’s scientific name is Capra Hiscus?

A] Sheep

B] Goat

C] Horse

D] Cow

Correct Answer – B] Goat

[Scientific names: Sheep- Ovis aries; Goat- Capra Hiscus; Horse- Equus Caballus; Cow- Bos Taurus]

8) How often is the population census in India conducted?

A] Every 5 Years

B] Every Year

C] Every 10 Years

D] Every 20 Years

Correct Answer – C] Every 10 Years

[Descriptions: The decennial Census of India has been conducted 15 times, as of 2011. While it has been undertaken every 10 years, beginning in 1872 under British Viceroy Lord Mayo, the first complete census was taken in 1881. Post 1949, it has been conducted by the Registrar General and Census Commissioner of India under the Ministry of Home Affairs, Government of India. All the censuses since 1951 were conducted under the 1948 Census of India Act. The last census was held in 2011, whilst the next will be held in 2021. But it is postponed due to the covid-19 pandemic. Source- Wikipedia]

9) Which of he following dance forms is a folk dance of Kerala?

A] Garba

B] Mohiniyattam

C] Laho

D] Ghoomar

Correct Answer – B] Mohiniyattam

[Descriptions: Garba is a form of dance which originates from the state of Gujarat in India. Mohiniyattam is a traditional dance which originated in the state of Kerala in India.Laho Dance is a folk dance of Meghalaya. Ghoomar or Ghumar is a traditional folk dance of Rajasthan. Source- Wikipedia and other sites.]

10) The color of human skin produced by?

A] Hemoglobin

B] Insulin

C] Adrenaline

D] Melanocytes

Correct Answer – Melanocytes

[Descriptions: Melanocytes are melanin-producing neural crest-derived cells located in the bottom layer (the stratum basale) of the skin's epidermis, the middle layer of the eye (the uvea), the inner ear, vaginal epithelium, meninges, bones, and heart. Melanin is a dark pigment primarily responsible for skin color. Source- Wikipedia] 

For all KBC Offline Quizs of Season 13 Click Here.

Post a Comment

নবীনতর পূর্বতন